Σπύρος Κ. Παπασπύρου M.D Ph.D

 

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Α.Ε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικονική Περιήγηση στο Ιατρείο

Φωνιατρική - Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

Φωνιατρική - Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

 

 kisti2

ΚΥΣΤΗ  ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ  ΧΟΡΔΗΣ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΕΙΚΟΝΑ 

 

kisti3

 

 ΚΥΣΤΗ  ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ  ΧΟΡΔΗΣ – ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΕΙΚΟΝΑ

 

paralisiLariggos

 

Η  άσπρη  σκιά  στην  προσθία  γωνία  των  Φωνητικών  χορδών  είναι  implant – πρόθεση Montgomery  για  αποκατάσταση  φωνής  μετά παράλυση  φωνητικών  χορδών

 

 

 fil1

                                                                                                                   Αποκατάσταση  φωνής  με βαλβίδα  ομιλίας  μετά  Ολική  Λαρυγγεκτομή

 

 

Η ενασχόλησή μου από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια μου με το χορωδιακό τραγούδι και ειδικότερα με τις Βυζαντινές χορωδίες, με ευαισθητοποίησαν ακόμα πιο πολύ τόσο όσον αφορά στη διερεύνηση παθήσεων των φωνητικών χορδών των επαγγελματιών φωνής όσο και με τη θεραπευτική αποκατάσταση συντηρητική ή μικροχειρουργική αποκατάσταση παθήσεων των φωνητικών χορδών που κατατρύχουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών φωνής όπως είναι ψάλτες, ιερείς, τραγουδιστές, εκπαιδευτικοί, και ιδίως νηπιαγωγοί, δικηγόροι, χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και τέλος μητέρες πολύτεκνες.

 

 

 

 

 

Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι οι ‘ τύλοι ‘ ( κάλοι) φωνητικών χορδών, πολύποδες αιμορραγικοί και μη, οξείες και χρόνιες λαρυγγίτιδες, κοκιώματα φωνητικών χορδών και οπισθία λαρυγγίτης από γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, λευκοπλακία φωνητικών χορδών ,που συναντάται συχνότερα σε καπνιστές, και πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν δυσφωνία, μεταβολή του ηχοχρώματος, βράγχος, συχνή φωνητική κόπωση, και ενοχλητικό περιοδικό καθάρισμα του λαιμού με ‘ψευτοβηχάκι’.

 

gastro

 

ΟΠΙΣΘΙΑ  ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ   λόγω  Γαστροοισοφικής  Παλινδρόμησης

 

palindromisi1

 

 

Εικόνα  από  σοβαρή  Γαστροοισοφαγική Παλινρόμηση

 

 

 palindromisi2

 

Χρονία Λαρυγγίτιδα  που  οφείλεται  στο  κάπνισμα  και  στη  Γαστρροισοφαγική Παλινδρόμηση

 

 

Για όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα και παθήσεις, απαιτείται εξειδικευμένος δαγνωστικός εξοπλισμός με ενδοσκοπική κάμερα για άκαμπτο και εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκοπιο υψηλής ευκρίνειας (High Definition) όπως επίσης και με σύγχρονο στροβολαρυγγοσκόπιο.

Το στροβολαρυγγοσκόπιο είναι μία σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή με την οποία επιτυγχάνεται αργή κίνηση (slow motion) απεικονιστικά της κινήσεων των φωνητικών χορδών κατά την ώρα της εξέτασης.

Μέσα από την ανάλυση των βιντεο-στροβολαρυγγοσκοπικών εικόνων αναδεικνύονται πολλές φορές παθήσεις κινητικότητος που δεν αναδεικνύονται με τη συμβατική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση.

Η θεραπευτική παρέμβαση για αποκατάσταση λειτουργικών ή ανατομικών παθήσεων που αφορά τους επαγγελματίες φωνής απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση και σύγχρονη διαρκή ενημέρωση μέσα από σεμινάρια και courses που διεξάγονται στη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα. Προσωπικά, είχα την τύχη και την ευκαιρία όχι μόνον να παρακολουθήσω τέτοια courses αλλά και να διοργανώσω το 1997 το Α΄ Παγκόσμιο Φωνιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα.

Τόσο ο εμπλεκόμενος θεράπων όσο και ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουν πάρα πολλά τόσο για την υγειινή της φώνησης όσον και για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές με φάρμακα ή με μικροχειρουργική-φωνοχειρουργική υπό μεγέθυνση κάτω από το χειρουγγικό μικροσκόπιο και με γνώση σε βάθος των δυνατοτήτων του LASER CO2 όταν αυτό ενδείκνυται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα πρέπει θεράπων και ασθενής να κατανοήσουν πάρα πολύ καλά ότι ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές είναι ένα ευαίσθητο ανατομικό εργαλείο απαραίτητο και μοναδικό για τις κοινωνικές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές και βιοποριστικές ανάγκες του ασθενούς. Ολέθριες μπορεί να αποβούν η εσφαλμένη διάγνωση, η ανεπιτυχής χειρουργική παρέμβαση, καταλείποντας μια μόνιμη ανίατη ή δυσίατη δυσφωνία ειδικότερα στον επαγγελματία φωνής.

Η συνεργασία του θεράποντος με Λογοθεραπευτή εξειδικευμένο κατά πράξη και περίπτωση είναι απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό ώφελος επ’ ωφελεία του ασθενούς.

 

 

 ergfon  ergfon2

 

 

Με  τον  Γαλλο  Φωνίατρο  Jean Aitbol  κατα  τη  διαρκεια  συνεδριου  που  διοργανωσα  για  τη  φροντίδα  επαγγελματιων  φωνης  το  1979

 

 

rosaf

 

Κατα  τη  διαρκει  Φωνιατρικου  Παγκοσμιου  Συνεδριου  που  διοργανωσα  στην  Αθηνα  με  τον  καθηγητή  Robert Sataloff

 

zappeio

 

 

Συμμετεχοντες  στο  Παγκοσμιο  Συνεδριο  Φωνιατρων  το  1979  στο  Ζαππειο  Μεγαρο                                             

 fon1

 

 

eidFoniatrikifon2

 

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Πρώτου Παγκοσμίου Συνδερίου Φωνιατρικής στην Αθήνα, 1997, Ζάππειο.