Σπύρος Κ. Παπασπύρου M.D Ph.D

 

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Α.Ε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικονική Περιήγηση στο Ιατρείο

Robotic surgery

ROBOTIC ASSISTED L.A.S.E.R. SURGERY

Είναι γεγονός ότι στην Ιατρική τα τελευταία χρόνια χάρις στην ραγδαία εξέλιξη της Βιοτεχνολογίας έχουν επιτευχθεί σημαντικότατα επιτεύγματα τόσο στην έγκαιρη και ακριβή διαγνωστική προσέγγιση όσο και σε πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις που φάνταζαν στο παρελθόν σαν επιτεύγματα επιστημονικής φαντασίας μόνον.

Η Ρομποτική Χειρουργική λοιπόν έχει σταδιακά εισχωρήσει στην Χειρουργική προσφέροντας επιπλέον πλεονεκτήματα για ορισμένες ειδικότητες περισσότερο και για άλλες λιγότερο όπως στην χειρουργική της Άνω και Κάτω Κοιλίας, την Ουρολογία, Γυναικολογία, Καρδιοχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Χειρουργική Ενδοκρινών αδένων κ.τ.λπ.

Στην Ωτορινολαρυγγολογία θέλοντας να προτάξω ένα μέτρο και κανόνα Ιατρικής Δεοντολογίας, σύμφωνα και με την Διεθνή Βιβλιογραφία, είναι γεγονός ότι δεν έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών ακόμη. Εκεί όμως που έχει θέση και μπορεί κατά πράξη και περίπτωση να εφαρμοσθεί επιτυχώς είναι σε εκτεταμένες βλάβες, καλοήθεις και κακοήθεις, του Στοματοφάρυγγα και του Υποφάρυγγα (βάση γλώσσας-φαρυγγικά τοιχώματα και Υπεργλωττιδική μοίρα Λάρυγγος).Για πρώιμα στάδια καρκίνου φωνητικών χορδών λάρυγγα - αμυγδαλών είναι περιττή και σπάταλη μία τέτοια διαδικασία χειρουργικής εμπλοκής με Ρομποτικό Σύστημα DA VINCI που από μόνη της καθίσταται υπερβολή. Η εφαρμογή όμως της Ρομποτικής Χειρουργικής όταν και όποτε ενδείκνυται σε επιλεγμένα περιστατικά έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με όλες τις άλλες ειδικότητες που αναγκαστικά θα κάνουν έστω και μικρές εξωτερικές τομές στο δέρμα προκειμένου να περάσει το ενδοσκόπιο και οι Ρομποτικοί αρθρωτοί βραχίονες που θα προωθηθούν στο υπό εγχείρηση όργανο. 

Στην Λαρυγγολογία δεν χρειάζεται καμία τέτοια τομή εξωτερική αφού η πύλη εισόδου εδώ είναι η στοματική κοιλότητα και διαστοματικά υπάρχει 25ετής εμπειρία τόσο με συμβατικά μικροεργαλεία Χειρουργικής όσο και Χειρουργική με L.A.S.E.R. με την καθοδήγηση μικροσκoπίου ή ενδοσκοπίου για όλων των ειδών τις νεοπλασίες, καλοήθεις και κακοήθεις, που υπάρχουν στον Στοματοφάρυγγα-Υποφάρυγγα-Λάρυγγα. Εκείνο που άλλαξε με τη Ρομποτική Χειρουργική είναι ότι αντί να χρησιμοποιείται Μικροσκόπιο εισάγουμε μέσα από τον στοματοδιαστολέα ενδοσκόπιο το οποίο μεταφέρει με 3D κάμερα την εικόνα του χειρουργικού πεδίου στο Monitor και έτσι η ορατότητα του χειρουργού που βρίσκεται σε απόσταση από τον ασθενή είναι στερεοσκοπική και είναι σε θέση να εκτελεί μέσα από την Κονσόλα και με τρισδιάστατη (3D) οθόνη όλους τους απαραίτητους χειρισμούς ακριβέστερα.


Η καλύτερη ορατότητα με την Ρομποτική Χειρουργική 3D high definition εικόνας υπόσχεται για τον ασθενή πολύ μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών ιδιαίτερα για υψηλού επιπέδου και δύσκολες επεμβάσεις και ταχύτερη ανάρρωση.

Τεχνικά, μέσα από το ίδιο προστόμιο του Στοματοδιαστολέα διαμέτρου 5-7 εκατοστών εισέρχονται πολύ εύκολα οι 4 κύριοι αρθρωτοί βραχίονες του Ρομπότ αναίμακτα και ατραυματικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χειρουργική εφαρμογή λοιπών ειδικοτήτων που χρειάζονται τρεις τουλάχιστον διαφορετικές διαδερμικές πύλες εισόδου.Ο ένας από τους βραχίονες του ρομπότ που υποκαθιστά συνήθως το χειρουργικό χέρι καταλήγει σε διαθερμία ή L.A.S.E.R. για τομή και καυτηρίαση του προς εκτομή όγκου.
Πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τελικά όμως τρόπος είναι αυτός που ο Ρομποτικός βραχίονας είναι εξοπλισμένος με L.A.S.E.R. εύκαμπτης ίνας γιατί το L.A.S.E.R. ως γνωστόν έχει αποδεκτά από ετών μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι της καυτηρίασης.

Το “στήσιμο” του Ρομπότ είναι θέμα λίγων λεπτών για το Λαρυγγολογικό πεδίο αντίθετα με άλλα πεδία χειρουργικών ειδικοτήτων που η προετοιμασία είναι πλέον χρονοβόρα.
Από εκεί και πέρα πλέον ο χειρισμός μέσα από κονσόλα είναι πάρα πολύ απλός.

Π ρ ο σ ο χ ή ό μ ω ς !
Το Ρομποτ δεν είναι σε θέση να εκτιμά τις κρίσιμες παραμέτρους του υπό εξαίρεση καρκίνου. Το ιατρικό χειρουργικό στρατηγικό πλάνο που είναι διαφορετικό από περίπτωση σε περίπτωση δεν το καθορίζει το Ρομπότ. Πίσω από την κονσόλα ο Χειρουργός είναι αυτός που σχεδιάζει και αποφασίζει για όλα τα παραπάνω και θα πρέπει να έχει μεγάλη και πολύχρονη εμπειρία ιδίως με την αντιμετώπιση του καρκίνου της περιοχής και αυτός είναι που θα καθοδηγεί τους βραχίονες του Ρομπότ ανάλογα τα διεγχειρητικά ευρήματα που ανακύπτουν (επέκταση – διήθηση παρακειμένων μορίων του υπό εξαίρεση όγκου, κ.τ.λπ).

Η Ρομποτική Χειρουργική δεν υποκαθιστά τα σοβαρά ελλείμματα γνώσης και εμπειρίας άπειρων Χειρουργών σε σχέση με την διαχείριση αρρώστων με καρκίνο της περιοχής.
Η βαθειά προϋπάρχουσα γνώση με συμβατική χειρουργική στον υποφάρυγγα κυρίως, είναι προαπαιτούμενο και η Ρομποτική Χειρουργική έρχεται σαν μετεξέλιξη υποκαθιστώντας ουσιαστικά χειρισμούς που μέσα από τους Ρομποτικούς αρθρωτούς βραχίονες είναι πιο ευέλικτοι σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση και την ακριβέστερη εκτομή του όγκου χωρίς άσκοπη εκτομή και υγιών παρακειμένων δομών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Ρομπότ είναι ότι ο Χειρουργός έχει μεγαλύτερο οπτικά εύρος χειρουργικού πεδίου και ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις του αφού τα εργαλεία του κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις (360 μοίρες), με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να γίνονται πιο ακριβείς και ασφαλείς.

Η συμβατική βέβαια χειρουργική κάτω από το Σύγχρονο Χειρουργικό μικροσκόπιο δίνει εξίσου τρισδιάστατη απεικόνιση στον Χειρουργό και η λεπτή διαφορά βρίσκεται απλώς στην ευελιξία που έχουν οι αρθρωτοί βραχίονες να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις και σε υποεπιφάνειες ιστικές πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Το ΥΓΕΙΑ διαθέτει την πλέον Εξελιγμένη μονάδα Ρομπότ που σε συνδυασμό με την Μακροχρόνια εμπειρία μου ειδικότερα σε επεμβάσεις με L.A.S.E.R. σε σοβαρά περιστατικά όπως όγκους Υποφάρυγγα και Φάρυγγα, δίδεται επιπλέον υπόσχεση για διεκπεραίωση χειρουργική σοβαρών προβλημάτων με πλέον αξιόπιστο λόγο και υπευθυνότητα.
Όλα αυτά στοχεύουν και αποσκοπούν στην μακροχρόνια επιβίωση του ασθενούς μέσα από την Βέλτιστη Αξιοποίηση και της Τεχνολογίας.

 

 ro1  ro2  ro3
 ro4  ro5  ro6
 ro7  ro8  ro9

 

 Από  πρόσφατη (Ιούλιος  2013)  επιτυχή  Ρομποτικη  χειρουργική  με  συνδυασμό  και  LASER  για  προχωρημρνο  καρκίνο  επιγλωττίδος  Λάρυγγος. Διεσωθησαν  οι  φωνητικές  χορδές  και  η  ασθενής  σε λιγότερο  από  μία  εβδομάδα  επέστρεψε  υγιής  στο  σπίτι  της  με  ομιλία  και  κατάποση  φυσιολογική

 

 

ROBOTIC SURGERY – (DA VINCI)

Ενδείξεις – Εφαρμογές

Μέχρι σήμερα στην Ωτορινολαρυγγολογία η Ρομποτική Χειρουργική έχει περιορισμένες εφαρμογές και πιο συγκεκριμένα μπορούμε να επέμβουμε στο ΥΓΕΙΑ σε επιλεγμένα περιστατικά :

ΣΤΟΜΑΤΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ με Όγκους - Νεοπλάσματα
* Αμυγδαλών
* Βάσης Γλώσσας
* Μαλθακής Υπερώας
* Φαρυγγικού τοιχώματος
* Παραγαρυγγικού χώρου

ή σε Όγκους – Νεοπλάσματα

ΛΑΡΥΓΓΑ – ΥΠΟΦΑΡΥΓΓΑ
* Υπεργλωττιδικής περιοχής Λάρυγγα
* Γλωττιδικής περιοχής Λάρυγγα – Φωνητικών χορδών
* Απιοειδών βοθρίων

Η Ρομποτική Χειρουργική εκτός από τις προαναφερθείσες ανατομικές περιοχές δεν έχει μέχρι σήμερα άλλες εφαρμογές στην Ωτορινολαρυγγολογία.
Σε πειραματικό ακόμα στάδιο βρίσκεται η Ρομποτική Ωτοχειρουργική και ίσως μελλοντικά να συμπεριληφθεί και αυτή στο φάσμα των εφαρμογών.
Στην Ρινοχειρουργική «ουδέν νεώτερο».

Επιφυλάξεις – Αντενδείξεις – Αποκλεισμός Περιστατικών

Οι καθιερωμένες εντενδείξεις και κανόνες για την Χειρουργική Ογκολογία Κεφαλής και Τραχήλου παραμένουν αδιαπραγμάτευτες τόσο για την Συμβατική Χειρουργική όσο και για την ελάχιστα επεμβατική εγχειρητική διαχείρηση που προσφέρει η Σύγχρονη Βιοτεχνολογία με ποικίλο εξοπλισμό και εργαλεία μεταξύ των οποίων έχει θέση και το Robot Da Vinci.

Η επιλογή περιστατικών παραμένει ουσιώδης παράμετρος και τα κριτήρια θα πρέπει να είναι μόνον επιστημονικά που τελικό στόχο θα έχουν την μακρόχρονη επιβίωση του ασθενή με την λιγότερη αναπηρία.

Transoral Surgery (T.O.R.S.) - Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική

Πλεονεκτήματα για τον ΑΣΘΕΝΗ
* Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικής απώλειας αίματος
* Δεν καταλείπει ορατές ουλές
* Δεν χρειάζεται τραχειοστομία
* Σπανιότερες επιπλοκές σε σύγκριση με άλλες τεχνικές
* Βραχεία νοσηλεία
* Ταχεία ανάρρωση με διατήρηση κατά το μέγιστο φυσιολογικής ομιλίας και κατάποσης.

Πλεονεκτήματα για τον ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ

* Παρέχει Στερεοσκοπικά (3D) και υψηλής ανάλυσης (HD) Διεγχειρητικές εικόνες που επιτρέπουν ακριβέστερους εγχειρητικούς χειρισμούς.

* Συμβάλλει στον ασφαλέστερο συγκερασμό εγχειρητικών χειρισμών που στοχεύουν αφ’ενός μεν στην Ριζικότητα της καρκινικής βλάβης, με παράλληλα όμως Διατήρηση στο μέγιστο δυνατό της λειτουργικότητας του οργάνου .

* Χάρις στους Ρομποτικούς αρθρωτούς βραχίονες επιτυγχάνονται 360ο εγχειρητικοί χειρισμοί. Αυτό δίδει πλεονέκτημα στον χειρουργό να εκτάμει επί των υγιών ορίων και όχι μόνον κατ’ επιφάνεια αλλά και υποεπιφανειακά έτσι ώστε να εκτιμήσει την επέκταση και σε βάθος του όγκου συνεπικουρούσης βέβαια της Στερεοσκοπικής (3D) εικόνας.

* Σε περίπτωση συρραφής μοσχευμάτων για ενδοστοματική πλαστική αποκατάσταση ελλειμάτων, αυτό επιτυγχάνεται ευχερέστερα με τους Ρομποτικούς αρθρωτούς και εύκαμπτους βραχίονες επιλύοντας ένα σοβαρότατο προβλήματα δυσχερούς ή και ανέφικτης συρραφής με τα μέχρι τώρα διατιθέμενα συμβατικά εργαλεία.

* Η υπό το Μικροσκόπιο Σμβατική Χειρουργική δίδει την δυνατότητα 3D εικόνας μεν αλλά «βλέπει» και στοχεύει χειρουργικά μόνον απέναντι και σε ευθεία γραμμή. Οι γωνίες επισκοπούνται με την εναλλασόμενη εξωτερική πίεση του τραχήλου από βοηθό. Αντίθετα με την Ρομποτική Χειρουργική παρέχεται η δυνατότητα χρήσης και εναλλαγής ενδοσκοπίων με διαφορετικές γωνίες οπτικής 30ο, 45ο, 70ο, 90ο εισφέροντας έτσι στον χειρουργό πληρέστερη εικόνα της υπό εκτομήν καλοήθους ή κακοήθους βλάβης.

Συμπερασματικά λοιπόν η Ρομποτική Χειρουργική δεν είναι μαγικό όπλο ούτε πανάκεια αλλά υπάγεται στους ίδιους κανόνες της Χειρουργικής ιδίως της Ογκολογίας και ακολουθεί την ίδια νομοτέλεια και η εφαρμογή της έχει θέση μόνον όπου και όταν ενδείκνυται.

Προυπόθεση όμως, ότι θα διενεργούνται τα προαναφερθέντα κάτω από τους χειρισμούς Χειρουργού με μακρόχρονη εμπειρία με την συμβατική χειρουργική ιδίως σε ό,τι αφορά τον Καρκίνο.
Μην ξεχνάμε ότι η Ρομποτική Χειρουργική είναι μετεξέλιξη της Συμβατικής Κλασικής Χειρουργικής. Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο να ξεκινά κάποιος χειρουργός την πρωτοεμπειρία του στον καρκίνο με Ρομποτική Χειρουργική, έχοντας αναπόφευκτα τεράστιο κενό γνώσης και απαραίτητης εμπειρίας με την Χειρουργική Ογκολογία που είναι προαπαιτούμενο για να χειρουργεί και με Robot Da Vinci.
Μην παραβλέπουμε το ότι το Robot Da Vinci είναι ένα ακόμη εργαλείο εγχειρητικής τεχνικής.
Η εγχειρητική μέθοδος είναι τέχνη ενώ η Χειρουργική είναι η Επιστήμη την οποία υπηρετεί η εγχειρητική. Αυτό είναι δόγμα στην Ιατρικής και θα πρέπει ο Ιατρός να μην αρκείται να είναι Χειριστής μόνον της νέας τεχνολογίας αλλά πρώτιστα Διαχειριστής των προβλημάτων υγείας των ασθενών του.
Παράλληλα όμως ο έμπειρος χειρουργός θα πρέπει να μην εφησυχάζει σε αυτά που ξέρει και μόνον, αλλά να αφομοιώνει τη νέα τεχνολογία και να μην την αφορίζει. Εξ’ άλλου γίνεται πιο αποδοτική-καταληπτή και πλέον εύκολη για τον έμπειρο χειρουργό κάθε νέα καινοτομία παρά για κάποιον που οικοδομεί μονοδιάστατα σε μια και μόνον τεχνική έχοντας ελλείμματα σοβαρά ολιστικής προσέγγισης της Χειρουργικής. Η Ιατρική πάει μπροστά μόνον όταν υπακούει στην αναγκαιότητα της Συνεχιζόμενης Δια Βίου Εκπαίδευσης – Continuous Εducation.

Α.Ε. Καθηγητής Σπύρος Παπασπύρου
Χειρουργός Ωτο – Ρινο – Λαρυγγολογος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

L.A.S.E.R.

Εφαρμογές L.A.S.E.R.

 

 

 

Video πάνω και κάτω:ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ - ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΩΝ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΝΤΟΝΗ ΡΙΝΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ LASER ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΥΤΗ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΤΟΜΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΥΠΩΝ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΓΧΩΝ.

 

las3 

 

 

 

Πρωτοποριακή χειρουργική αποκατάσταση με ειδικό LASER επιλεγμένων σκολιωτικών τμημάτων του Ρινικού Διαφράγματος και Καυτηρίαση Ρινικών Κογχών. Συρρίκνωση με στόχο την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής στο φυσιολογικό.


Η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά με κάμερα και monitor υψηλής ευκρίνειας. Διαρκεί 45 λεπτά με τοπική αναισθησία, χωρίς αιμοραγία, πόνο και πωματισμό στο εσωτερικό της μύτης (γάζες ή ειδικούς σπόγγους τύπου merocell).
Ο ασθενής επιστρέφει μετά μία ώρα στο σπίτι του, στην εργασία του.

Εκτός του ειδικού LASER με εύκαμπτη ίνα (οχι Laser διοξεiδίου του άνθρακα που δεν έχει θέση στην ρινική κοιλότητα προς το παρόν) χρησιμοποιείται και άλλος σύγχρονος βιοτεχνολογικός εξοπλισμός ειδικός για το «ΣΤΡΑΒΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ»

Η μέθοδος ονομάζεται FEELS και διενεργείται μόνο σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής που είναι εξοπλισμένα ειδικά με αυτό το LASER.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι παντός τύπου επεμβάσεις στον Λάρυγγα - Φωνητικές χορδές επιτελούνται κάτω απο το χειρουργικό μικροσκόπιο με γενική αναισθησία και με νοσηλεία μόνο σε κλινική και παραμονή σε αίθουσα βραχείας νοσηλείας 2 έως 3 ώρες, και στην συνέχεια επιστροφή στο σπίτι.Σε προχωρημένους μόνο καρκίνους λάρυγγος απαιτείται διανυκτέρευση 2 - 3 ημερών.Εδώ έχει κατ΄εξοχήν ένδειξη και εφαρμογή το LASER Διοξειδίου του άνθρακα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Φωνιατρική - Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

Φωνιατρική - Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

 

 kisti2

ΚΥΣΤΗ  ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ  ΧΟΡΔΗΣ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΕΙΚΟΝΑ 

 

kisti3

 

 ΚΥΣΤΗ  ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ  ΧΟΡΔΗΣ – ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΕΙΚΟΝΑ

 

paralisiLariggos

 

Η  άσπρη  σκιά  στην  προσθία  γωνία  των  Φωνητικών  χορδών  είναι  implant – πρόθεση Montgomery  για  αποκατάσταση  φωνής  μετά παράλυση  φωνητικών  χορδών

 

 

 fil1

                                                                                                                   Αποκατάσταση  φωνής  με βαλβίδα  ομιλίας  μετά  Ολική  Λαρυγγεκτομή

 

 

Η ενασχόλησή μου από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια μου με το χορωδιακό τραγούδι και ειδικότερα με τις Βυζαντινές χορωδίες, με ευαισθητοποίησαν ακόμα πιο πολύ τόσο όσον αφορά στη διερεύνηση παθήσεων των φωνητικών χορδών των επαγγελματιών φωνής όσο και με τη θεραπευτική αποκατάσταση συντηρητική ή μικροχειρουργική αποκατάσταση παθήσεων των φωνητικών χορδών που κατατρύχουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών φωνής όπως είναι ψάλτες, ιερείς, τραγουδιστές, εκπαιδευτικοί, και ιδίως νηπιαγωγοί, δικηγόροι, χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και τέλος μητέρες πολύτεκνες.

 

 

 

 

 

Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι οι ‘ τύλοι ‘ ( κάλοι) φωνητικών χορδών, πολύποδες αιμορραγικοί και μη, οξείες και χρόνιες λαρυγγίτιδες, κοκιώματα φωνητικών χορδών και οπισθία λαρυγγίτης από γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, λευκοπλακία φωνητικών χορδών ,που συναντάται συχνότερα σε καπνιστές, και πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν δυσφωνία, μεταβολή του ηχοχρώματος, βράγχος, συχνή φωνητική κόπωση, και ενοχλητικό περιοδικό καθάρισμα του λαιμού με ‘ψευτοβηχάκι’.

 

gastro

 

ΟΠΙΣΘΙΑ  ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ   λόγω  Γαστροοισοφικής  Παλινδρόμησης

 

palindromisi1

 

 

Εικόνα  από  σοβαρή  Γαστροοισοφαγική Παλινρόμηση

 

 

 palindromisi2

 

Χρονία Λαρυγγίτιδα  που  οφείλεται  στο  κάπνισμα  και  στη  Γαστρροισοφαγική Παλινδρόμηση

 

 

Για όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα και παθήσεις, απαιτείται εξειδικευμένος δαγνωστικός εξοπλισμός με ενδοσκοπική κάμερα για άκαμπτο και εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκοπιο υψηλής ευκρίνειας (High Definition) όπως επίσης και με σύγχρονο στροβολαρυγγοσκόπιο.

Το στροβολαρυγγοσκόπιο είναι μία σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή με την οποία επιτυγχάνεται αργή κίνηση (slow motion) απεικονιστικά της κινήσεων των φωνητικών χορδών κατά την ώρα της εξέτασης.

Μέσα από την ανάλυση των βιντεο-στροβολαρυγγοσκοπικών εικόνων αναδεικνύονται πολλές φορές παθήσεις κινητικότητος που δεν αναδεικνύονται με τη συμβατική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση.

Η θεραπευτική παρέμβαση για αποκατάσταση λειτουργικών ή ανατομικών παθήσεων που αφορά τους επαγγελματίες φωνής απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση και σύγχρονη διαρκή ενημέρωση μέσα από σεμινάρια και courses που διεξάγονται στη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα. Προσωπικά, είχα την τύχη και την ευκαιρία όχι μόνον να παρακολουθήσω τέτοια courses αλλά και να διοργανώσω το 1997 το Α΄ Παγκόσμιο Φωνιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα.

Τόσο ο εμπλεκόμενος θεράπων όσο και ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουν πάρα πολλά τόσο για την υγειινή της φώνησης όσον και για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές με φάρμακα ή με μικροχειρουργική-φωνοχειρουργική υπό μεγέθυνση κάτω από το χειρουγγικό μικροσκόπιο και με γνώση σε βάθος των δυνατοτήτων του LASER CO2 όταν αυτό ενδείκνυται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα πρέπει θεράπων και ασθενής να κατανοήσουν πάρα πολύ καλά ότι ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές είναι ένα ευαίσθητο ανατομικό εργαλείο απαραίτητο και μοναδικό για τις κοινωνικές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές και βιοποριστικές ανάγκες του ασθενούς. Ολέθριες μπορεί να αποβούν η εσφαλμένη διάγνωση, η ανεπιτυχής χειρουργική παρέμβαση, καταλείποντας μια μόνιμη ανίατη ή δυσίατη δυσφωνία ειδικότερα στον επαγγελματία φωνής.

Η συνεργασία του θεράποντος με Λογοθεραπευτή εξειδικευμένο κατά πράξη και περίπτωση είναι απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό ώφελος επ’ ωφελεία του ασθενούς.

 

 

 ergfon  ergfon2

 

 

Με  τον  Γαλλο  Φωνίατρο  Jean Aitbol  κατα  τη  διαρκεια  συνεδριου  που  διοργανωσα  για  τη  φροντίδα  επαγγελματιων  φωνης  το  1979

 

 

rosaf

 

Κατα  τη  διαρκει  Φωνιατρικου  Παγκοσμιου  Συνεδριου  που  διοργανωσα  στην  Αθηνα  με  τον  καθηγητή  Robert Sataloff

 

zappeio

 

 

Συμμετεχοντες  στο  Παγκοσμιο  Συνεδριο  Φωνιατρων  το  1979  στο  Ζαππειο  Μεγαρο                                             

 fon1

 

 

eidFoniatrikifon2

 

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Πρώτου Παγκοσμίου Συνδερίου Φωνιατρικής στην Αθήνα, 1997, Ζάππειο.

Ειδικές Διαγνωστικές δυνατότητες - Εργαστήριο ιατρείου

ΩΡΛ - Εργαστήριο: Μέσα σε ξεχωριστό χώρο παρέχεται η δυνατότητα διαγνωστικών πράξεων με σύγχρονα μηχανήματα για διερεύνηση

 

 

 

Έλεγχος Ακοής  - Μέτρηση  Βαρηκοίας – Έλεγχος  Ιλίγγου  με  Βιντεονυσταγμογραφημα  και  άλλες  Ηλεκτροακουστικές  συσκευές  για  τον  έλεγχο  Εμβοών, Ζάλης, Διαταραχών  Ισορροπίας κ.λπ

 

 

THALAMOS 1

 

THALAMOS 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video-Νυσταγμογράφημα

Η διερεύνηση του Ιλίγγου που προέρχεται από το Λαβύρινθο ή από άλλη αιτία διενεργείται με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα δοκιμασίας εκλύσεως νυσταγμού καταγραφής ηλεκτρονικά τόσο επί χάρτου όσο και ψηφιακά σε DVD μέσα από Video απεικόνιση-καταγραφή και προβολή σε οθόνη T.V. 36’’

 

Video: Ενδοτυμπανική έκχυση δεξαμθαζόνης με τοπική αναισθησία