Σπύρος Κ. Παπασπύρου M.D Ph.D

 

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Α.Ε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικονική Περιήγηση στο Ιατρείο

Τραχηλικές Διογκώσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι διογκώσεις αυτές στον Τράχηλο μπορεί να είναι καλοήθεις ( βραχιακές κύστεις, λιπώματα, κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου ) αλλά και κακοήθεις διογκώσεις από τραχηλικές μεταστάσεις που προέρχονται από γειτονικές πρωτοπαθείς καρκινικές βλάβες. Τέτοιες πρωτοπαθείς εστίες ευθυνόμενες για τις Τραχηλικές μεταστάσεις μπορεί να είναι, ο Καρκίνος του Λάρυγγος, ο Καρκίνος της Αμυγδαλής , ο Καρκίνος της Γλώσσης και του Στόματος, ο Καρκίνος του Υποφάρυγγα και του άνω στομίου του οισοφάγου, ο Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα, Καρκίνος από Σιελογόνους αδένες, αλλά και από αιματολογικά νοσήματα.( Ν. Hodgkin)

Στις περιπτώσεις αυτές το σημαντικό δεν είναι μόνον η χειρουργική αφαίρεση των διογκώσεων αυτών του Τραχήλου είτε μέσα από μεμονωμένη αφαίρεση – βιοψία και ιστολογική εξέταση, ούτε και ο πλήρης λεμφογαγγλιακός καθαρισμός που συναφαιρεί όλους τους λεμφαδένες του Τραχήλου ύποπτους και μη.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι συνήθως μεσαίας βαρύτητος για έναν πεπειραμένο χειρουργό.

Εξ ίσου σημαντικό , και πιθανόν πιο σπουδαίο είναι η διερεύνηση για ανεύρεση μη ορατής πρωτοπαθούς εστίας έτσι ώστε η θεραπευτική παρέμβαση να μη στοχεύει μόνον στις Τραχηλικές μεταστάσεις αλλά και στην πρωτοπαθή εστία που ευθύνεται για τις Τραχηλικές μεταστάσεις.

.

.

 

 

Παρωτιδεκτομές / PAROTIDECTOMY - NECK DISSECTION

 

 

 

 

stafili

 

Καρκίνος Σταφυλής - Uvula Carcinoma. HPV θήλωμα σταφυλής που μεταλλάχθηκε σε καρκίνωμα σταφυλής. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα). 

 

 

kefTrax

 

 

Καρκίνος  Στόματος – Γλώσσης  ανεγχείρητος. Ο ασθενής  έκανε  κατάχρηση  αλκοόλ  και  τσιγάρου.