Σπύρος Κ. Παπασπύρου M.D Ph.D

 

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Α.Ε Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εικονική Περιήγηση στο Ιατρείο

ΚΟΓΧΕΣ / LASER

 

Καυτηρίαση - Συρρίκνωση υπερτροφικών ρινικών κογχών που προκαλούν έντονη ρινική δυσχέρεια αναπνοής, με ειδικό LASER στο ιατρείο, χωρίς αιμορραγία και πωματισμούς στη μύτη. Η αποκατάσταση της αναπνοής είναι άμεση και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του μετά από μια ώρα. Επίσης, είναι δυνατή η εκτομή ορισμένων τύπων Σκωλιώντος (στραβού) ρινικού διαφράγματος παράλληλα με τη συρρίκνωση των κογχών. Τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι πάρα πολλές εγχειρήσεις για Σκωλίωση Ρινικού Διαφράγματος (στραβό κοκκαλάκι της μύτης) είναι περιττές, αφού σοβαρότερη δυσχέρεια αναπνοής προέρχεται από τις υπερτροφικές κόγχες και όχι από το στραβό διάφραγμα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έτσι αποφεύγεται μια εγχείρηση διαφράγματος με οπωσδήποτε σχετική ταλαιπωρία του ασθενούς και παραμένει η ένδειξη για χειρουργείο - κλινική σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις.

 

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ - ΣΚΟΛΙΩΣΗ - ΣΤΡΑΒΟ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ

 

Η επιτυχής ενδοσκοπική συρρίκνωση των κογχων με λεηζερ F.E.E.L.S. καθιστα σε ενα 70% περιττή και μη αναγκαία την εγχείρηση του διαφράγματος , σύμφωνα με τις νέες αμερικανικές μελέτες. Ο ασθενής μετά από μια ώρα αποκτά ρινική ευχέρεια πάρα πολύ καλή και επιστρέφει στη δουλειά του χωρίς γάζες στη μύτη χωρίς αιμορραγίες και με σαφώς οικονομικότερη λύση από ότι θα χρειαζόταν να μπεί σε κλινική, να γίνει διάφραγμα και κόγχες κτλ

Δηλαδή έχει αποδειχθεί ότι το διάφραγμα μόνο σε 25% των ασθενών με ρινική αναπνευστική δυσχέρεια είναι ένοχο, ενώ το 75% για τη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια ευθύνονται οι κόγχες (αγγειοκινιτική ρινίτις -- χρονία υπερτροφία των κογχών κτλ)