Φωνιατρική - Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

ΚΥΣΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΧΟΡΔΗΣ - ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΚΥΣΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΧΟΡΔΗΣ - ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η άσπρη σκιά στην πρόσθια γωνία των Φωνητικών χορδών είναι implant - πρόθεση Montgomery για αποκατάσταση φωνής μετά παράλυση φωνητικών χορδών.
Φωνιατρική_4
Αποκατάσταση φωνής με βαλβίδα ομιλίας μετά Ολική Λαρυγγεκτομή

Η ενασχόλησή μου από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια μου με το χορωδιακό τραγούδι και ειδικότερα με τις Βυζαντινές χορωδίες, με ευαισθητοποίησαν ακόμα πιο πολύ τόσο όσον αφορά στη διερεύνηση παθήσεων των φωνητικών χορδών των επαγγελματιών φωνής όσο και με τη θεραπευτική αποκατάσταση συντηρητική ή μικροχειρουργική αποκατάσταση παθήσεων των φωνητικών χορδών που κατατρύχουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών φωνής όπως είναι ψάλτες, ιερείς, τραγουδιστές, εκπαιδευτικοί, και ιδίως νηπιαγωγοί, δικηγόροι, χειριστές τηλεφωνικών κέντρων και τέλος μητέρες πολύτεκνες.

Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι οι "τύλοι" (κάλοι) φωνητικών χορδών, πολύποδες αιμορραγικοί και μη, οξείες και χρόνιες λαρυγγίτιδες, κοκιώματα φωνητικών χορδών και οπισθία λαρυγγίτης από γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, λευκοπλακία φωνητικών χορδών ,που συναντάται συχνότερα σε καπνιστές, και πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν δυσφωνία, μεταβολή του ηχοχρώματος, βράγχος, συχνή φωνητική κόπωση, και ενοχλητικό περιοδικό καθάρισμα του λαιμού με "ψευτοβηχάκι".

 
 

Για όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα και παθήσεις, απαιτείται εξειδικευμένος διαγνωστικός εξοπλισμός με ενδοσκοπική κάμερα για άκαμπτο και εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο υψηλής ευκρίνειας (High Definition) όπως επίσης και με σύγχρονο στροβολαρυγγοσκόπιο.

Το στροβολαρυγγοσκόπιο είναι μία σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή με την οποία επιτυγχάνεται αργή κίνηση (slow motion) απεικονιστικά της κινήσεων των φωνητικών χορδών κατά την ώρα της εξέτασης.

Μέσα από την ανάλυση των βιντεο - στροβολαρυγγοσκοπικών εικόνων αναδεικνύονται πολλές φορές παθήσεις κινητικότητος που δεν αναδεικνύονται με τη συμβατική βιντεο - λαρυγγοσκόπηση.

Η θεραπευτική παρέμβαση για αποκατάσταση λειτουργικών ή ανατομικών παθήσεων που αφορά τους επαγγελματίες φωνής απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση και σύγχρονη διαρκή ενημέρωση μέσα από σεμινάρια και courses που διεξάγονται στη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα. Προσωπικά, είχα την τύχη και την ευκαιρία όχι μόνον να παρακολουθήσω τέτοια courses αλλά και να διοργανώσω το 1997 το Α΄ Παγκόσμιο Φωνιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα.

Τόσο ο εμπλεκόμενος θεράπων όσο και ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουν πάρα πολλά τόσο για την υγιεινή της φώνησης όσο και για τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές με φάρμακα ή με μικροχειρουργική - φωνοχειρουργική υπό μεγέθυνση κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο και με γνώση σε βάθος των δυνατοτήτων του LASER CO2 όταν αυτό ενδείκνυται.

Θα πρέπει θεράπων και ασθενής να κατανοήσουν πάρα πολύ καλά ότι ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές είναι ένα ευαίσθητο ανατομικό εργαλείο απαραίτητο και μοναδικό για τις κοινωνικές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές και βιοποριστικές ανάγκες του ασθενούς. Ολέθριες μπορεί να αποβούν η εσφαλμένη διάγνωση, η ανεπιτυχής χειρουργική παρέμβαση, καταλείποντας μια μόνιμη ανίατη ή δυσίατη δυσφωνία ειδικότερα στον επαγγελματία φωνής.

Η συνεργασία του θεράποντος με Λογοθεραπευτή εξειδικευμένο κατά πράξη και περίπτωση είναι απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό όφελος επ’ ωφελεία του ασθενούς.

Με τον Γάλλο Φωνίατρο Jean Aitbol κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσα για τη φροντίδα επαγγελματιών φωνής το 1979
 
 
Κατά τη διάρκεια Φωνιατρικού Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργάνωσα στην Αθήνα με τον καθηγητή Robert Sataloff
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φωνιατρικής στην Αθήνα, 1997, Ζάππειο.

Ενημερωτικά Φυλλάδια

alt

Πατήστε για να ανοίξετε το φυλλάδιο

alt

Πατήστε για να ανοίξετε το φυλλάδιο

alt

Πατήστε για να ανοίξετε το φυλλάδιο

alt

Πατήστε για να ανοίξετε το φυλλάδιο